"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
W ramach realizacji projektu współpracy pt. Alarm Pszczół w Interesie Społecznym we wrześniu przeprowadzono w siedmiu szkołach z terenu powiatu kępińskiego warsztaty z pszczelarstwa. Do udziału w warsztatach zaproszono dzieci z klas I-III a prowadzącym warsztaty był Pan Jaromir Talar Prezes Powiatowego Koła Pszczelarzy, właściciel pasieki w Trzcinicy oraz wielki miłośnik i pasjonat pszczelarstwa. Celem przeprowadzenia warsztatów było podniesienie wiedzy wśród dzieci w zakresie ochrony środowiska głównie poprzez promocję pszczół i pszczelarstwa oraz informowanie o znaczeniu pszczół i zakresie ich ochrony jak również podniesienie zaangażowania i świadomości społecznej o roli pszczelarstwa i pszczół w przyrodzie i ich znaczeniu dla życia człowieka. Warsztaty spotkały się z ogromnym zainteresowaniem ze strony dzieci, często padały bardzo ciekawe i mądre pytania, które nie zostały pozostawione bez odpowiedzi. W rezultacie w warsztatach wzięło udział 140 dzieci. Wszystkim uczniom serdecznie dziękujemy za pilny udział i ciepłe przyjęcie.
Featured
Warsztaty rękodzielnicze za nami
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujące w obszary wiejskie".
W ramach realizacji projektu współpracy pt. Alarm Pszczół w Interesie Społecznym, 26 września w Całodziennym Klubie Seniora w Kępnie odbyły się warsztaty rękodzieła robienia świec z wosku pszczelego. Do udziału w warsztatach zaproszono mieszkańców powiatu kepińskiego, warsztaty prowadził Pan Jaromir Talar - Prezes Powiatowego Koła Pszczelarzy, właściciel pasieki w Trzcinicy oraz wielki miłośnik i pasjonat pszczelarstwa. Podczas zajęć uczestnicy wykonywali samodzielnie świece z płatów wosku pszczelego. Podnadto prowadzący opowiedział o właściwościach zdrowotnych świec. Uczestnicy dostali zastrzyk specjalistycznej wiedzy oraz mieli okazję zobaczyć proces produkcji świec z wosku lanego. Spotkanie przebiegało w bardzo miłej atmosferze.
Featured
Warsztaty kulinarne za nami
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujące w obszary wiejskie".
W ramach realizacji projektu współpracy pt. Dziedzictwo Centralnej Polski, który realizujemy razem z dwiema zaprzyjaźnionymi Lokalnymi Grupami Działania: LGD 7 Kraina Nocy i Dni oraz LGD Krajna Złotowska przeprowadziliśmy na obszarze Stowarzyszenia Wrota Wielkopolski cztery warsztaty kulinarne, których tematyka dotyczyła dań z dziczyzny. Warsztaty w Trzebieniu, Smardzach, Szklarce Mielęckiej i Joance przeprowadził Paweł Powroźnik właściciel Restauracji P jak Pysznie. Celem przeprowadzenia warsztatów była promocja i popularyzacja wykorzystywania zasobów lokalnych w tradycjach kulinarnych naszego terenu, co może w przyszłości posłużyć do budowania marki regionu. Podczas warsztatów uczestnicy wykonywali następujące dania: pierożki z buraka, strogonow i roladę z jelenia oraz deser, leśny biszkopt. Uczestnicy mieli okazję pod okiem szefa kuchni pracować, wymieniać się doświadczeniami oraz zaczerpnąć wiedzy o dawnych potrawach. Było naprawdę sympatycznie i smacznie. Dziękujemy Panu Pawłowi za profesjonalne przeprowadzenie warsztaów a wszytkim uczestnikom za udział i ciepłe przyjęcie.
Featured
Festiwal Smaki Lasu
W niedzielę 10 września na terenie Dworku Myśliwskiego w Ustroniu odbył się Festiwal Smaki Lasu. Projekt współfinansowany był przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego w ramach programu Wielkopolska Odnowa Wsi. Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Wrota Wielkopolski przy współpracy z pracownikami Leśnego Zakładu Doświadczalnego w Siemianicach oraz pracownikami Dworku Myśliwskiego w Ustroniu.
O godzinie 15.00 ze sceny wybrzmiał sygnał powitania i otwarcia Festiwalu nadany przez Sygnalistów Myśliwskich Zespołu Trębaczy "ARTES" działającego przy LZD Siemianice, następnie głos zabrali: Wójt Gminy Łęka Opatowska Adam Kopis, Prezes Stowarzyszenia Grzegorz Grzunka oraz Iwo Gałecki Dyrektor Leśnego Zakładu Doświadczalnego w Siemianicach, którzy przywitali wszystkich przybyłych gości oraz uczestników konkursu kulinarnego.
Program festiwalu obejmował między innymi konkurs kulinarny Smaki Lasu, do którego zgłoszono 22 dania konkursowe, pokaz kulinarny na żywo przygotowany przez uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr I w Kępnie, uczniowie przygotowali pyszne grzanki z pastą z kurkami, występy zespołów i orkiestr ludowych z terenu powiatu kępińskiego, targi produktów kulinarnych. Dodatkową atrakcją były pokazy wykonania rękodzieła na żywo w formie warsztatów wyrobu garncarstwa i kowalstwa jako dawnych zawodów wykonywanych w Trzebieniu.
Ponadto podczas trwania Festiwalu wszyscy przybyli mieli okazję zobaczyć stoiska przygotowane przez Nadleśnictwa Antonin i Syców, Biuro Urządzania Lasu i Geodezji Leśnej Oddział w Brzegu oraz LZD w Siemianicach, pod których namiotami odbywały się różne gry i zabawy dla dzieci które miały formę edukacyjną związaną z lasem. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko Stowarzyszenia Historycznego „Bataliony Obrony Narodowej” na którym można było wyrobić paszport, przymierzyć się do karabinu maszynowego, zobaczyć jak funkcjonował szpital polowy, zobaczyć jak funkcjonowało dawne przejście graniczne. Ciekawym punktem Festiwalu były prelekcja dotycząca historii Dworku Myśliwskiego w Ustroniu, prelekcja przygotowana przez Zespół Lokalnej Współpracy oraz spacer dydaktyczny po lesie pod przewodnictwem Pana Pawła Dolaty.
Głównym punktem całego Festiwalu był konkurs kulinarny w kategorii Smaki Lasu, do którego należało zgłosić potrawy wykonane na bazie produktów pochodzących z lasu. Praca Jury konkursowego w składzie: przewodniczący Paweł Powroźnik kucharz i restaurator, właściciel restauracji P jak Pysznie, Szczepan Ptak skarbnik LGD Wrota Wielkopolski, Roman Malik - zastępca dyrektora LZD w Siemianicach oraz Krystyna Sikora, prezes zaprzyjaźnionej Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania rozpoczęła się o godzinie 14.00. Wśród przygotowanych potraw znalazły się między innymi takie dania jak: zupa jagodowa, zupa borowikowa, pieczeń z jelenia, gołąbki z dziczyzny, tort leśny, kasza z grzybami leśnymi, polędwica z dzika, nalewka z owoców leśnych. Jury oceniało dania pod kątem walorów smakowych, wyglądu potrawy oraz związku potrawy z lasem.
Po intensywnych obradach Jury wyłoniono zwycięzców I, II, III miejsca oraz przyznało pięć wyróżnień. I miejsce za „Leśną ucztę z jelenia” otrzymało KGW w Smardzach, II miejsce za „tort leśny” otrzymała Marika Zimoch, III miejsce za „nalewkę z owoców leśnych” otrzymało KGW w Borku Mielęckim, wyróżnienia przyznano KGW w Szklarce Mielęckiej za „zupę jagodową z parowanymi kluskami” i „syrop z sosny na przeziębienie”, Janinie Rogowskiej za „gofry z dżemem z owoców leśnych”, Elżbiecie Kaweckiej firma „Eliza” za „polędwicę z dzika z sosem borowikowym w towarzystwie placków ziemniaczanych”, KGW w Osinach za „zupę borowikową”.
Podczas całego festiwalu czas umilały lokalne zespoły ludowe, które w nowych odsłonach prezentowały przeróżne utwory od ludowych przyśpiewek po współczesne utwory, na scenie zaprezentowali się: Zespołu Trębaczy "ARTES" działający przy LZD w Siemianicach, Chór Uniwersytetu Trzeciego Wieku, Zespół Dźwięki Nadziei, Zespół Ludowy Bralinianki, Młodzieżowa Orkiestra Dęta ze Słupi pod Kępnem, Zespół Harmonia, Zespół Perzowianie, Zespół Ludowy Słupianie oraz Zespół Laskowianie. Wszystkim występującym serdecznie dziękujemy za wspólnie spędzony czas i życzymy sukcesów na scenie.
Featured
Uwaga biuro będzie nieczynne
Informujemy, że biuro Stowarzyszenia Wrota Wielkopolski w dniach od 16 do 20 października będzie nieczynne. Za utrudnienia przepraszamy.
Featured
Warsztaty oraz spotkanie przy muzyce o zmierzchu z zespołem Adonai
Stowarzyszenie Wrota Wielkopolski przy współpracy z Parafią pw św. Marcina w Kępnie serdecznie zapraszają na 3-dniowe warsztaty muzyczne zakończone spotkaniem przy muzyce w wykonaniu Scholi Adonai oraz uczestników warsztatów.
Jeśli grasz w zespole parafialnym na terenie powiatu kępińskiego, jeśli bliska Ci jest muzyka kościelna, ... jeśli śpiewasz lub grasz... już teraz zgłoś chęć udziału w warsztatach.
Warsztaty są bezpłatne.
Odbywać się będą w Domu Katolickim w Kępnie w dniach 13-15.10.2023 r.
3 dni (piątek popołudnie, sobota, niedziela) pracy z Piotrem Kurstakiem oraz Członkami Scholi Adonai.
Finałem będzie koncert Scholi Adonai z występem uczestników warsztatów.
Projekt współfinansowany ze środków Powiatu Kępińskiego.
Featured
Zapraszamy na warsztaty kulinarne
Informujemy, że z powodu wyczerpania ilości miejsc, listy na wszystkie warsztaty zostały zamknięte.
Featured
Zapraszamy na warsztaty z robienia świec
Informujemy, iż z powodu wyczerpania ilości miejsc lista na warsztaty z robienia świec została zamknięta!!!
Featured
Warsztaty z makramy dla początkujących
Informujemy, iż z powodu wyczerpania ilości miejsc rekrutacja na warsztaty w Kępnie została zakończona!
Featured
Zaproszenie do udziału w wyjeździe studyjnym
Stowarzyszenie Wrota Wielkopolski zaprasza serdecznie producentów i wytwórców lokalnych produktów kulinarnych i rękodzieła do wzięcia udziału w wizycie studyjnej do Hiszpanii w dniach 16-20.10.2023 r. Wyjazd będzie realizowany w ramach projektu współpracy Dziedzictwo Centralnej Polski. Liczba miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń. Wszelkich informacji dotyczących wyjazdu studyjnego i jego programu udziela Biuro LGD: tel. 737 486 540. Informujemy, iż z powodu wyczerpania ilości miejsc rekrutacja na wyjazd studyjny została zakończona!
Featured
Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym
Stowarzyszenie Wrota Wielkopolski ma przyjemność zaprosić do udziału w konkursie kulinarnym który odbędzie się 10 września 2023 roku o godzinie 14.00 przy Dworku Myśliwskim w Ustroniu koło Opatowa podczas Festiwalu Smaki Lasu.
Głównym punktem programu podczas Festiwalu Smaki Lasu będzie konkurs kulinarny w kategorii Smaki Lasu. Celem konkursu kulinarnego jest poznanie i udokumentowanie regionalnych potraw i produktów związanych z lasem i jego skarbami, stanowiącymi dziedzictwo kulinarne regionu. Ważne jest dla nas znalezienie i zachowanie miejscowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Naszym zamierzeniem jest, aby podczas Festiwalu można było nie tylko oglądać, ale również posmakować lokalne specjały. Dlatego też zachęcamy do przygotowania potraw nie tylko jako wystawy, ale także z możliwością ich oferowania odwiedzającym. Taka forma Festiwalu pozwoli jeszcze lepiej rozpowszechnić nasze dziedzictwo w regionie oraz pobudzi aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich bo to właśnie tu wyrabiane są tradycyjne potrawy. Poniżej regulamin i karta zgłoszenia"
Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.