Featured

Wyniki konkursów - III Festiwal Produktu Lokalnego

Podczas konkursu zadaniem Wójtów było przygotowanie sałatki ze wskazanych produktów. Wszystkiemu bacznie przyglądał się Pan Leszek Gryka, w rezultacie konkurs zakończył się remisem. Podczas Festiwalu otwarto również nową trasę Nordic Walking, na miejscu obecni  byli instruktorzy i każdy zainteresowany mógł skorzystać z porad dotyczących technik marszu z kijkami.  Najważniejszym punktem programu był konkurs kulinarny do którego zgłoszono  aż 118 potraw. Wśród uczestników znalazły się Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu kępińskiego oraz wieruszowskiego, uczniowie ze Szkoły Ponadgminazjalnej nr 1 w Kępnie oraz osoby indywidualne. Praca Jury w składzie Hanna Szymanderska – autorka książek kucharskich, przedstawicielka Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego - Przewodnicząca Kapituły, Teresa Palacz - Krajowy Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków, Witold Wróbel - Członek Polskiej Akademii Smaku, Maciej Barton - gospodarz Dworku w Ustroniu rozpoczęła się tuż po godzinie 14.00 i trwała do godziny 18.00. Również po godzinie 14.00 pracę rozpoczęło  Jury konkursu na najlepsze rękodzieło w składzie: Marek Beer – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWW, Krystyna Sikora - Prezes Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania, Andżelika Możdżanowska - redaktor naczelna Gazety Bezpłatnej Kuriera Lokalnego Powiatu Kępińskiego. W tym roku do konkursu zgłosiło się dwudziestu pięciu rękodzielników z terenu powiatu kępińskiego.  Podczas pracy obu komisji czas śpiewem umilały lokalne zespoły ludowe. Na scenie zaprezentowały się: Słupianie ze Słupi pod Kępnem, Ale Babki z Bralina, Laskowiane z Gminy Trzcinica, Chór Koła Emerytów i Rencistów z Łęki Opatowskiej, Perzowianie z gminy Perzów oraz Chór Harmonia z Kępna. Występy lokalnych zespołów ludowych na stałe wpisały się w program Festiwalu podobnie jak Akademia Gotowania na żywo Pana Leszka Gryki. W tym roku mistrz kuchni przyrządzał: kotlety z kaszy gryczanej, mięsa drobiowego i grzybów, kotlety z kaszy jęczmiennej oraz wieprzowinę gotowaną na rosole . Wszystkich potraw oczywiście można było spróbować.

 

Po ocenie Jury rozpoczął się targ produktów podczas którego każdy za symboliczną złotówkę mógł spróbować potraw przygotowanych przez uczestników. Najwięcej potraw zgłoszono w kategorii I – Zupa bądź przystawka a następnie kategoria: IV - Ciasta i desery, II - Danie główne, V - Nalewka  najmniej zgłoszeń przypadło w kategorii III – Pieczywo i produkty mączne. Na stołach znalazło się wiele smakołyków między innymi: placek z owocami, kaczka po opatowsku, mus jabłkowy, zupa szczawiowa, pączki Izuni, Aroniówka, gęś nadziewana po staropolsku, kasza jaglana, szarlotka babuni, nalewka jeżynowa, golonka zapiekana w miodzie, powidła i wiele innych. Po degustacji potraw można było podziwiać piękne rękodzieła wśród których znalazły się serwetki, obrusy, bieżniki ręcznie wyszywane, poduszki z ręcznie wykonywanymi splotami, origami, biżuteria, wiklina papierowa, wyszywane obrazy, grawer ręczny na szkle oraz rękodzieła wykonane z odpadów ekologicznych.

Praca Jury zakończyła się około godziny 18.30 wyłoniono zwycięzców przyznając I, II, III nagrodę rzeczową oraz wyróżnienia. Ponadto komisja nagrodziła uczestników w kategorii najlepiej udekorowany stół. Sponsorem nagród było Stowarzyszenie LGD „Wrota Wielkopolski” oraz Agencja Rynku Rolnego. Oprócz nagród konkursowych Wójtowie wszystkich gmin powiatu kępińskiego przyznali nagrody specjalne ufundowane przez poszczególne gminy.

Patronat honorowy nad III Festiwalem Produktu Lokalnego objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Podczas Festiwalu panowała przyjazna atmosfera, dzięki wymarzonej pogodzie i wyśmienitemu towarzystwu Dworek w Ustroniu po raz trzeci gościł rzesze miłośników kuchni tradycyjnej i lokalnej. Festiwal z roku na rok przyciąga nie tylko gości ale również poszerza  grono samych uczestników konkursu. Zatem do zobaczenia za rok !!!

www.radiosud.pl

www.powiatowy.pl

www.kepnianie.pl

WYNIKI KONKURSU KULINARNEGO

I – ZUPA BĄDŹ PRZYSTAWKA

1.      Czernina – Helena Banaszewska, Gmina Bralin

2.      Zupa z brukwi – Elżbieta Trąpczyńska, Gmina Baranów

3.      Zupa szczawiowa – KGW Domasłów, Gmina Perzów

WYRÓŻNIENIE:  Grochówka – Rafał Nawrot, Gmina Łęka Opatowska

 

II  - DANIE GŁÓWNE

1.      Przepiórki królewskie – Grzesiak Stefania, Gmina Łęka Opatowska

2.      Gęś nadziewana po staropolsku – Cyryla Pietrus, Gmina Perzów

3.      Plendze kartoflane z Wójcina – Stowarzyszenie Gospodyń „Wójcin nad Prosną”, Gmina Wójcin

WYRÓŻNIENIE: Kasza jaglana z sosem grzybowym – Halina Szczepaniak, Gmina Baranów

 

III – PIECZYWO I PRODUKTY MĄCZNE

1.      Chleb żytni na serwatce – KGW Perzów, Gmina Perzów

2.      Chleb – Teresa Zimoch, Gmina Łęka Opatowska

3.      Pączki Izuni – Mieczysława Ignasiak, Gmina Perzów

 

IV – CIASTA I DESERY

1.      Ciastka ze skwarek – Irena Perlitius, Gmina Trzcinica

2.      Konfitura z pigwy – Jadwiga Gogół, Gmina Bralin

3.      Całoroczny placek z owocami – Jadwiga Musiała, Gmina Łęka Opatowska

WYRÓŻNIENIE: Mus jabłkowy – Kazimiera Witek , Gmina Łęka Opatowska

WYRÓŻNIENIE: Szarlotka babuni – Elżbieta Dębowska, Gmina Bralin

 

V – NALEWKA

1.      „Aroniówka” – Grażyna Kruszelnicka, Gmina Perzów

2.      Sok witaminowy – Cecylia Skiba, Gmina Łęka Opatowska

3.      Nalewka jeżynowa – KGW Olszowa, Gmina Kępno

WYRÓŻNIENIE: Nalewka jagodowo-malinowa – KGW Słupia pod Bralinem, Gmina Perzów

 

 

WYNIKI KONKURSU: NAJLEPSZE RĘKODZIEŁO

1.      Snutka Wielkopolska – komplet serwetek – Barbara Urbańska, Gmina Trzcinica

2.      Origami ozdoby, biżuteria – Weronika Siudy, Gmina Kępno

3.      Serwety, bieżnik, ozdoby choinkowe, wydmuszki, ozdoby do okna – Katarzyna Haziak, Gmina Łęka Opatowska

WYRÓŻNIENIE: „Jaśki”, makatki pod ręczniki, serwetki – Janina Kulak, Gmina Baranów

WYRÓŻNIENIE: Robótki z odpadów ekologicznych - Władysława Kurzawa, Gmina Kępno

WYRÓŻNIENIE: Prace wykonane z origami  -  Łukasz Gajewski, Gmina Kępno

WYRÓŻNIENIE: Serwetki wykonane haftem Richelieu - Irena Perlitius, Gmina Trzcinica

 

facebook-logo

baner METEO206

Używamy ciateczek

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.