Featured

I Festiwal Produktu Lokalnego

Najważniejszym punktem programu był konkurs kulinarny, który rozpoczął się około godziny 15.00 do konkursu zgłosiły się Koła Gospodyń Wiejskich z okolicznych miejscowości oraz osoby indywidualne. Zadaniem uczestników było przygotowanie tradycyjnych potraw związanych z naszym regionem. Wszystkie dania konkursowe oceniało Jury w skład, którego wchodzili: Pani Romana Chojnacka – Przewodnicząca, Pani Jolanta Zdrojewska, Pani Jolanta Przytuła – panie pracowni Produktów Lokalnych, Regionalnych i Tradycyjnych przy Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz Pan Leszek Gryka pomysłodawca założeń i współorganizator Kulinarnego Pucharu Polski. Ocenie konkursu podlegały potrawy w następujących kategoriach - I kategoria – Zupy, II kategoria – Pieczywa i wyroby mączne, III kategoria – Mięsa i wyroby mięsne, IV kategoria – Ciasto, V kategoria – Nalewka. Jury miało bardzo dużo pracy gdyż do konkursu zgłoszono około 60 potraw. Konkurs zakończył się około godziny 18.00 a następnie odbyło się uroczyste nagrodzenie laureatów. Nagrody ufundowane zostały przez gminy należące do Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Wrota Wielkopolski” oraz przez samo Stowarzyszenie LGD.W konkursie na najlepsze rękodzieło swoich sił spróbowało blisko 60 rękodzielników z terenu powiatu kępińskiego. Wszystkie rękodzieła nie tylko te nagrodzone budziły ogromny podziw i wielkie zainteresowanie wśród gości. Na wystawach pojawiły się między innymi haftowane obrusy, wyszywane obrazy, rzeźby, obrazy malowane czy ozdoby.

 

Podczas Festiwalu na scenie zaprezentowały się gminne zespoły ludowe tj. chór z Perzowa „ Perzowianki ”, „Ale Babki” z Bralina oraz chór „Harmonia” z Kępna. Śpiewy wszystkich chórów idealne komponował się z całą atmosferą pikniku. Organizatorzy zadbali również o najmłodszych uczestników festiwalu, odbyły się zawody w biegu na orientację gdzie na zwycięzców czekały ciekawe nagrody. Ponadto dzieci mogły odbyć krótką przejażdżkę na kucyku. Największą atrakcją okazał się pokaz kulinarny na żywo, który wzbudził ogromne zainteresowanie szczególnie u kobiet. Mistrzem kuchni był Pan Leszek Gryka. Potraw przygotowanych przez kucharza można było skosztować.

Festiwal cieszył się ogromną frekwencją mieszkańców z terenu całego powiatu kępińskiego. Dworek Myśliwski w Ustroniu już po raz drugi okazał się dobrym miejscem na kulinarny piknik. Festiwal zakończył się zabawą taneczną na powietrzu.

WYNIKI KONKURSÓW:

 

I kategoria: Zupy

1. Polewka z kurkami - KGW Kliny, gm. Kępno

2. Zupa szczawiowa – KGW Domasłów, gm. Perzów

3. Zupa grochowa – KGW Mikorzyn, gm. Kępno

Wyróżnienie: Żurek - KGW Opatów, gm. Łęka Opatowska

 

II kategoria: Pieczywa i produkty mączne

1.Dar trębaczowskich pól - chleb - KGW Trębaczów, gm. Perzów

2.Paszteciki – Patrycja Jędrzejewska, gm. Trzcinica

3.Pierogi z mięsem - KGW Domasłów, gm. Perzów

Wyróżnienie: Ser wiejski - KGW Smardze - gm. Trzcinica

 

III kategoria: Mięsa i wyroby mięsne

1.Pieczeń – Anna Balon- Zmyślona Słupska, gm. Łęka Opatowska

2.Udka w sosie własnym - Aniela Urbańska - Piaski, gm. Łęka Opatowska

3.Żeberka z kapustą - Irena Perlitius - Piotrówka, gm. Trzcinica

Wyróżnienie: Mielonka z królika - Władysław Bajer, gm. Bralin

 

IV kategoria: Ciasta

1.Ciasto domowe - KGW Drożki, gm. Rychtal

2.Placek drożdżowy - Regina Brzezińska, gm. Bralin

3.Sernik rossa – KGW Krążkowy, gm. Kępno

Wyróżnienie: Sernik - Elżbieta Dębowska, gm. Bralin

 

V kategoria: Nalewki

1.Bukiet nalewek - Helena Dyla - Zmyślona Słupska, gm. Łęka Opatowska

2. Nalewka miętowa - Krystyna Kowalska - Olszowa, gm. Kępno

3. Jagodówka – KGW Perzów

Wyróżnienie: Ratafia - Maria Bajer

 

Rękodzieło:

1.Gobelin - Jadwiga Bieńkowska - gm. Bralin

2.Rzeźbiarstwo - Zdzisław Góral - Raków, gm. Łęka Opatowska

3.Haft krzyżykowy - Jadwiga Dirbach - Chojęcin, gm. Bralin

Wyróżnienie: Rzeźby w korze topoli - Stefan Zawada - gm. Trzcinica

 

 

 

 

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

IV kategoria: Ciasta

1.Ciasto domowe -KGW Drożki-gm. Rychtal

2.Placek drożdżowy-Regina Brzezińska- gm. Bralin

3.Sernik rossa – KGW Krążkowy- gm. Kępno

Wyróżnienie sernik- Elżbieta Dębowska- gm Bralin

V kategoria: nalewki

1.Bukiet nalewek-Helena Dyla -Zmyślona Sł.- gm. Łęka Opat.

2. Nalewka miętowa-Krystyna Kowalska-Olszowa, gm. Kępno

3. Jagodówka – KGW Perzów

Wyróżnienie: Ratafia-Maria Bajer

 

Rękodzieło:

1.Gobelin- Jadwiga Bieńkowska-gm. Bralin

2.Rzeźbiarstwo-Zdzisław Góral-Raków, gm. Łęka Opatowska

3.Haft krzyżykowy- Jadwiga Dirbach- Chojęcin, gm. Bralin

Wyróżnienie: Rzeźby w korze topoli-Stefan Zawada- gm. Trzcinica

facebook-logo

baner METEO206

Używamy ciateczek

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.