Featured

VIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

I tak z terenu powiatu kępińskiego swoje potrawy zaprezentowali: Lucyna Mierzchała i Wiesława Majewska– Buczek, Barbara Lipińska i Małgorzata Stężała- Mroczeń, Irena Hełka i Małgorzata Jurasik- Słupia, Teresa Jerzyk i Danuta Domagała – Grębanin, Grażyna Brząkała i Krystyna Kokot – Jankowy, Halina Kosik i Krystyna Paprocka – Baranów, Longina Biały i Maria Krowicka – Perzów, Jadwiga Piszczałka , Marian Pacyna – Raków, Łucja Błażejewska, Alicja Kucharska, Stefania Wieloch, Janina Kasprzak, Krystyna Pieterwas – Łęka Opatowska, Maria Hadryś – Opatów, Monika Tomczyk i Krzysztof Tomczyk – Słupia, Grzegorz Kupczak – Mroczeń, Przetwórstwo Wędliniarstwo Firma Maryniak, Aleksandra Jokiel i Emilia Wydmuch z papierową wikliną oraz Anna Lemiesz z aniołkami z masy solnej. Na stole znalazły się między innymi takie potrawy jak: strogonoff, konfitury, szynka surowa ze świni złotnickiej, babeczki szpinakowe, rolady drobiowe, baranowskie marcepany, ciasto marchewkowe, pasztety, chleb żytni, kaczka faszerowana. Wśród licznych potraw znalazły się również produktu z lokalnej pasieki, swoje miody zaprezentowali Monika i Krzysztof Tomczyk oraz Grzegorz Kupczak. Dzięki tego typu przedsięwzięciom nasze lokalne specjały często produkowane w domowych zaciszach mają szansę zaistnieć i być docenione przez kulinarnych smakoszy.

facebook-logo

baner METEO206

Używamy ciateczek

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.