W ramach pobytu, w miejscowości Brenna, odbyła się prezentacja dobrych praktyk oraz przedstawienie działalności Lokalnej Grupy Działania Cieszyńska Kraina. Zgodnie z programem odbyło się zwiedzanie Chaty Chlebowej, gdzie uczestnicy wyjazdu wzięli udział w warsztatach z wyrobu regionalnego masła, wypieku chleba oraz wyrobu sera. Gospodarz Chaty Chlebowej w zabawny i przystępny sposób przedstawił gościom sposób wyrabiania lokalnych produktów, a w szczególności opisał życie pszczół, ich hodowlę i pozyskiwanie miodu.
Następnie odbyło się spotkanie z Prezesem LGD Żywiecki Raj, Panem Grzegorzem Santera, który przeprowadził wykład na temat działalności LGD oraz wprowadził uczestników w tematykę wyjazdu studyjnego.
Podczas odwiedzin terenów Lokalnej Grupy Działania Żywiecki Raj, w Starej Karczmie w Jeleśni, odbyło się spotkanie z Panią Anną Bednarek – wiceprezes Beskidzkiego Stowarzyszenia Produkcji Ekologicznej i Turystyki BEST PROEKO, która przybliżyła uczestnikom wyjazdu historię Starej Karczmy, tematykę ekologicznego prowadzenia gospodarstw agroturystycznych oraz problem stosowania GMO w produkcji rolniczej. Uczestnicy wyjazdu mieli również okazję zobaczenia wystawy rękodzieł sztuki ludowej miejscowych twórców i uczestników warsztatów artystycznych Gminnego Ośrodka Kultury i Kół Gospodyń Wiejskich w Koszarawie oraz zwiedzania okolicznych gospodarstw agroturystycznych.
Podsumowaniem wyjazdu studyjnego było spotkanie w siedzibie LGD Żywiecki Raj z Prezesem, Panem Grzegorzem Santera, który przedstawił gościom stan wdrażania LSR oraz Projekty Współpracy z innymi LGD. Omawiane były także możliwości podjęcia wspólnego Projektu Współpracy.