Regionalne Seminarium Informacyjne Drukuj
wtorek, 19 października 2010 07:28

W ubiegły poniedziałek, 18 października 2010 r., w Sali Konferencyjnej w budynku krytej pływalni „Oceanik” w Ostrzeszowie, odbyło się seminarium  informacyjne pt. „Marketing żywności naturalnej, lokalnej i tradycyjnej oraz promocja Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego”. W spotkaniu z terenu powiatu kępińskiego udział wzięły panie z Kół Gospodyń Wiejskich oraz instruktorki gospodarstwa domowego z Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Seminarium zostało zorganizowane przez Ostrzeszowską Lokalną Grupę Działania we współpracy ze Slow Food Wielkopolska.

Uczestnicy spotkania zapoznali się z ideą slow food oraz zdobyli wiedzę w zakresie:                                                                        

  • działań marketingowych, wskazania możliwości istnienia na rynku, dystrybucji produktów żywnościowych wysokiej jakości, budowania marki lokalnej opartej na tradycjach kulinarnych  regionu,                                                                                                                           
  • aktualnych przepisów i regulacji prawnych w zakresie spełniania wymogów higieniczno-sanitarnych dla obiektów żywnościowych w świetle obowiązujących aktów prawnych,                    
  • promocji Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska działającej w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Slow Food to ochrona żywności zdrowej, tradycyjnej, wytwarzanej z lokalnych produktów. Taka żywność jest bezpieczna, dobrze przyswajalna przez organizm człowieka o niezapomnianym smaku. Dlatego wzrasta dziś zainteresowanie produktami lokalnymi i ekologicznymi.

 

Ta strona używa plików COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć sie więcej o plikach cookies przeczytaj politykę prywatności.

EU Cookie Directive Module Information