Wizyta LGD w Rumunii Drukuj
poniedziałek, 13 sierpnia 2018 08:58

W dniach 02-06 sierpnia 2018 r. Stowarzyszenie Wrota Wielkopolski wraz z delegacją Województwa Wielkopolskiego miało przyjemność uczestniczyć w wyjeździe studyjnym do Rumunii. W delegacji udział wzięli Pan Krzysztof Grabowski Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, przedstawiciele samorządów, oraz producenci zrzeszeni w Wielkopolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Stowarzyszenie Wrota Wielkopolski reprezentowali Szczepan Ptak - Skarbnik LGD, a także Katarzyna Chowańska i Izabela Wróbel - pracownicy biura LGD.

W trakcie wizyty odbywał się międzynarodowy „Festiwal Pieśni Gór” w którym udział wziął Zespół Folklorystyczny „Wielkopolanie”. Wstęp naszych rodaków na Rynku Głównym w Sybinie poruszył nie tylko nasze serca, ale całą publiczność i zakończył się gromkimi owacjami.

20180803_192436_resized.jpg 20180804_200236_resized.jpg 20180804_201652_resized.jpg

DSCF7279.JPG DSCF7329.JPG DSCF7346.JPG

DSCF7452.JPG DSCF7454.JPG DSCF7460.JPG

DSCF7467.JPG IMG_20180804_091611.jpg

 

Podczas pobytu w Okręgu Sibiu, przedstawiciele LGD Wrota Wielkopolski mieli możliwość odbycia spotkań merytorycznych w gronie rumuńskich lokalnych grup działania celem nawiązania współpracy oraz wymiany doświadczeń. Spotkania przebiegły w bardzo miłej atmosferze. Delegacja z Wielkopolski spotkała się także z władzami Okręgu oraz lokalnych gmin w celu omówienia możliwości współpracy partnerskiej, a także odwiedziła lokalne gospodarstwa rolne i przetwórnie rolno-spożywcze, otwierając tym samym drogę do nowych inicjatyw i projektów współpracy z Okręgiem Sibiu.

Uwieńczeniem całego pobytu była promocja naszego województwa zorganizowana w formie Wieczoru Wielkopolskiego jako wydarzenia zamykającego festiwal. Poczęstunek dla prawie 200 gości przygotował Paweł Powroźnik z Restauracji „P jak Pysznie”. Szef kuchni podał kolację składającą się z trzech posiłków: zupy - żurek z białą kiełbasą i przepiórczym jajkiem sadzonym, drugie danie - pierś z kaczki konfitowanej, podanej na purée z modrej kapusty z odrobiną soku z czarnej porzeczki, oraz topinaburu i chipsa z jarmużu. Na deser królował jabłecznik z kruszonką i bezą, oraz sosem śliwkowym z odrobiną koniaku oraz sosem cytrusowym.

W ramach promocji lokalnych produktów Stowarzyszenie Wrota Wielkopolski wraz z przedstawicielami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego przygotowało wielkopolski stół na którym znalazły się wędliny, ogórki kiszone, kapusta kiszona, smalec, marynowany dereń, sery, grzyby marynowane, pieczywo oraz ciasto. Na stole nie zabrakło miejsca dla lokalnych nalewek, piwa i cydru oraz naturalnych soków. Serwowane wino pochodziło z Winnicy Moderna Nestora Kościańskiego ze Zbyczyny w Gminie Perzów. Delegacje z różnych krajów, między innymi z Rumunii, Japonii czy Stanów Zjednoczonych witano polskim zwyczajem chlebem i solą, a o oprawę muzyczną zadbał Zespół Wielkopolanie. Zaproszeni goście mieli okazję poznać wielkopolskie zwyczaje między innymi przyśpiewki, tańce oraz potrawy. Wydarzenie zostało bardzo miło odebrane przez wszystkich uczestników a nam było bardzo przyjemnie ich gościć.

 

Ta strona używa plików COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć sie więcej o plikach cookies przeczytaj politykę prywatności.

EU Cookie Directive Module Information