Regionalne Seminarium Informacyjne |
![]() |
wtorek, 19 października 2010 07:28 |
W ubiegły poniedziałek, 18 października 2010 r., w Sali Konferencyjnej w budynku krytej pływalni „Oceanik” w Ostrzeszowie, odbyło się seminarium informacyjne pt. „Marketing żywności naturalnej, lokalnej i tradycyjnej oraz promocja Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego”. W spotkaniu z terenu powiatu kępińskiego udział wzięły panie z Kół Gospodyń Wiejskich oraz instruktorki gospodarstwa domowego z Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Seminarium zostało zorganizowane przez Ostrzeszowską Lokalną Grupę Działania we współpracy ze Slow Food Wielkopolska. Uczestnicy spotkania zapoznali się z ideą slow food oraz zdobyli wiedzę w zakresie:
Slow Food to ochrona żywności zdrowej, tradycyjnej, wytwarzanej z lokalnych produktów. Taka żywność jest bezpieczna, dobrze przyswajalna przez organizm człowieka o niezapomnianym smaku. Dlatego wzrasta dziś zainteresowanie produktami lokalnymi i ekologicznymi. |