" Dobre, bo nasze"
W niedzielę 20.09.2009 w Ustroniu odbył się I Festiwal Produktu Lokalnego. Organizatorem przedsięwzięcia było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Wrota Wielkopolski” przy współudziale Dworu Myśliwskiego Ustronie. Projekt jest jednym z wielu przedsięwzięć realizowanych w ramach programu LEADER współfinansowanego przez „Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Program festiwalu obejmował między innymi konkurs kulinarny, konkurs na najlepsze rękodzieło, występy chórów, pokaz gotowania na żywo oraz bieg na orientację dla dzieci.
Najważniejszym punktem programu był konkurs kulinarny, który rozpoczął się około godziny 15.00 do konkursu zgłosiły się Koła Gospodyń Wiejskich z okolicznych miejscowości oraz osoby indywidualne. Zadaniem uczestników było przygotowanie tradycyjnych potraw związanych z naszym regionem. Wszystkie dania konkursowe oceniało Jury w skład, którego wchodzili: Pani Romana Chojnacka – Przewodnicząca, Pani Jolanta Zdrojewska, Pani Jolanta Przytuła – panie pracowni Produktów Lokalnych, Regionalnych i Tradycyjnych przy Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz Pan Leszek Gryka pomysłodawca założeń i współorganizator Kulinarnego Pucharu Polski. Ocenie konkursu podlegały potrawy w następujących kategoriach - I kategoria – Zupy, II kategoria – Pieczywa i wyroby mączne, III kategoria – Mięsa i wyroby mięsne, IV kategoria – Ciasto, V kategoria – Nalewka. Jury miało bardzo dużo pracy gdyż do konkursu zgłoszono około 60 potraw. Konkurs zakończył się około godziny 18.00 a następnie odbyło się uroczyste nagrodzenie laureatów. Nagrody ufundowane zostały przez gminy należące do Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Wrota Wielkopolski” oraz przez samo Stowarzyszenie LGD.W konkursie na najlepsze rękodzieło swoich sił spróbowało blisko 60 rękodzielników z terenu powiatu kępińskiego. Wszystkie rękodzieła nie tylko te nagrodzone budziły ogromny podziw i wielkie zainteresowanie wśród gości. Na wystawach pojawiły się między innymi haftowane obrusy, wyszywane obrazy, rzeźby, obrazy malowane czy ozdoby.
Podczas Festiwalu na scenie zaprezentowały się gminne zespoły ludowe tj. chór z Perzowa „ Perzowianki ”, „Ale Babki” z Bralina oraz chór „Harmonia” z Kępna. Śpiewy wszystkich chórów idealne komponował się z całą atmosferą pikniku. Organizatorzy zadbali również o najmłodszych uczestników festiwalu, odbyły się zawody w biegu na orientację gdzie na zwycięzców czekały ciekawe nagrody. Ponadto dzieci mogły odbyć krótką przejażdżkę na kucyku. Największą atrakcją okazał się pokaz kulinarny na żywo, który wzbudził ogromne zainteresowanie szczególnie u kobiet. Mistrzem kuchni był Pan Leszek Gryka. Potraw przygotowanych przez kucharza można było skosztować.
Festiwal cieszył się ogromną frekwencją mieszkańców z terenu całego powiatu kępińskiego. Dworek Myśliwski w Ustroniu już po raz drugi okazał się dobrym miejscem na kulinarny piknik. Festiwal zakończył się zabawą taneczną na powietrzu.
WYNIKI KONKURSÓW:
I kategoria: Zupy
1. Polewka z kurkami - KGW Kliny, gm. Kępno
2. Zupa szczawiowa – KGW Domasłów, gm. Perzów
3. Zupa grochowa – KGW Mikorzyn, gm. Kępno
Wyróżnienie: Żurek - KGW Opatów, gm. Łęka Opatowska
II kategoria: Pieczywa i produkty mączne
1.Dar trębaczowskich pól - chleb - KGW Trębaczów, gm. Perzów
2.Paszteciki – Patrycja Jędrzejewska, gm. Trzcinica
3.Pierogi z mięsem - KGW Domasłów, gm. Perzów
Wyróżnienie: Ser wiejski - KGW Smardze - gm. Trzcinica
III kategoria: Mięsa i wyroby mięsne
1.Pieczeń – Anna Balon- Zmyślona Słupska, gm. Łęka Opatowska
2.Udka w sosie własnym - Aniela Urbańska - Piaski, gm. Łęka Opatowska
3.Żeberka z kapustą - Irena Perlitius - Piotrówka, gm. Trzcinica
Wyróżnienie: Mielonka z królika - Władysław Bajer, gm. Bralin
IV kategoria: Ciasta
1.Ciasto domowe - KGW Drożki, gm. Rychtal
2.Placek drożdżowy - Regina Brzezińska, gm. Bralin
3.Sernik rossa – KGW Krążkowy, gm. Kępno
Wyróżnienie: Sernik - Elżbieta Dębowska, gm. Bralin
V kategoria: Nalewki
1.Bukiet nalewek - Helena Dyla - Zmyślona Słupska, gm. Łęka Opatowska
2. Nalewka miętowa - Krystyna Kowalska - Olszowa, gm. Kępno
3. Jagodówka – KGW Perzów
Wyróżnienie: Ratafia - Maria Bajer
Rękodzieło:
1.Gobelin - Jadwiga Bieńkowska - gm. Bralin
2.Rzeźbiarstwo - Zdzisław Góral - Raków, gm. Łęka Opatowska
3.Haft krzyżykowy - Jadwiga Dirbach - Chojęcin, gm. Bralin
Wyróżnienie: Rzeźby w korze topoli - Stefan Zawada - gm. Trzcinica
Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
IV kategoria: Ciasta
1.Ciasto domowe -KGW Drożki-gm. Rychtal
2.Placek drożdżowy-Regina Brzezińska- gm. Bralin
3.Sernik rossa – KGW Krążkowy- gm. Kępno
Wyróżnienie sernik- Elżbieta Dębowska- gm Bralin
V kategoria: nalewki
1.Bukiet nalewek-Helena Dyla -Zmyślona Sł.- gm. Łęka Opat.
2. Nalewka miętowa-Krystyna Kowalska-Olszowa, gm. Kępno
3. Jagodówka – KGW Perzów
Wyróżnienie: Ratafia-Maria Bajer
Rękodzieło:
1.Gobelin- Jadwiga Bieńkowska-gm. Bralin
2.Rzeźbiarstwo-Zdzisław Góral-Raków, gm. Łęka Opatowska
3.Haft krzyżykowy- Jadwiga Dirbach- Chojęcin, gm. Bralin
Wyróżnienie: Rzeźby w korze topoli-Stefan Zawada- gm. Trzcinica
|
|