VI Festiwal Produktu Lokalnego Drukuj
poniedziałek, 22 września 2014 10:09

W niedzielę 21 września po raz szósty w Dworku w Ustroniu koło Opatowa odbył się Festiwal Produktu Lokalnego. Przedsięwzięcie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Funkcjonowanie lokalnej grupy działania nabywanie umiejętności i aktywizacja osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Organizatorem jak co roku było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Wrota Wielkopolski”. Wzorem poprzednich edycji Festiwal obejmował: konkurs kulinarny, konkurs rękodzieła, pokaz kulinarny na żywo, targ produktu lokalnego i regionalnego oraz konkurs ubijania piany z białek dla włodarzy gmin powiatu kępińskiego. Dodatkową atrakcją były pokazy wykonania rękodzieła na żywo w formie warsztatów dla zainteresowanych. Uczestnicy mogli próbować swoich sił w ceramice, malarstwie, wyrobie kolczyków, witraży, zawieszek.

p9210003.jpg p9210004.jpg p9210006.jpg

p9210017.jpg p9210028.jpg p9210032.jpg

p9210034.jpg p9210042.jpg p9210063.jpg

p9210069.jpg p9210071.jpg p9210072.jpg

p9210079.jpg p9210094.jpg p9210104.jpg

p9210109.jpg p9210114.jpg p9210126.jpg

p9210128.jpg p9210145.jpg p9210148.jpg

Głównym punktem programu jak co roku był konkurs kulinarny i rękodzieła do którego zgłoszono około 90 potraw w czterech kategoriach oraz około 65 produktów rękodzieła. Wśród uczestników znalazły się Koła Gospodyń Wiejskich oraz osoby indywidualne z terenu powiatu kępińskiego i wieruszowskiego. Praca Jury w składzie Krystyna Sikora, Wioletta Szkopek, Dagmara Quiskova, Karolina Borowczak, Krzysztof Zimny, Władysław Glanc rozpoczęła się tuż po godzinie 13.00 i trwała do godziny 16.00. Podczas pracy komisji czas umilały lokalne zespoły ludowe. Na scenie zaprezentowali się: Rogaszanie z Rogaszyc, Słupianie ze Słupi pod Kępnem, Ale Babki z Bralina, Laskowiane z Gminy Trzcinica, Perzowianie z gminy Perzów, Harmonia z gminy Kępno oraz Orkiestra Dęta działająca przy OSP Słupia pod Kępnem pod batutą Antoniego Janaszewskiego. Występy lokalnych zespołów ludowych na stałe wpisały się w program Festiwalu, podobnie jak Akademia Gotowania na żywo, którą w tegorocznym Festiwalu prowadzili uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie. Ponadto na VI Festiwalu Produktu Lokalnego w ramach realizacji Projektu Współpracy pn. „Dziedzictwo Południowej Wielkopolski” wystawiła się grupa z terenu Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupa Działania. Na stoisku zaprzyjaźnionej LGD można było skosztować słynnych ostrzeszowskich pasztetów oraz domowego sera białego, wędlin i wielu innych przysmaków. Oprócz wystawców z Ostrzeszowa gościliśmy po raz pierwszy zespół ludowy z Rogaszyc, który również zaprezentował się na festiwalowej scenie. Na tegorocznym festiwalu dodatkową atrakcją był występ Elżbiety Romanowskiej Jolki z serialu Ranczo który przyciągnął pod scenę osoby w każdym przedziale wiekowym. Podczas konkursów prowadzonych przez serialową Jolkę uczestnicy musieli wykazać się nie tylko wiedzą o serialu Ranczo ale też umiejętnościami tanecznymi i wokalnymi.

W konkursie kulinarnym najwięcej potraw zgłoszono w kategorii III –Pieczywo, ciasta i desery a następnie w kategorii: I – Zupa bądź przystawka, IV – Napoje regionalne i II – Danie główne. Na stołach znalazło się wiele specjałów i smakołyków między innymi: zupa z dyni, powidła śliwkowe z miodem i orzechami, schab surowy ze świni złotnickiej, likier rożany, kluski parowane, naleśniki, duszona pręga, pierogi, sok „czarny bez”, bigos królewski, pasztet z królika, wino głogowo – pietruszkowe, mus dyniowo – malinowy. Po degustacji potraw można było podziwiać przepiękne rękodzieła wśród których znalazły się: biżuteria frywolitkowa, wazony jesienne, bransolety z wełny i papierowej wikliny, papieroplastyka, płaskorzeźby, wyroby świec woskowych i produktów z wosku pszczelego, serwetki szydełkowe.

W ramach konkursów wyłoniono zwycięzców przyznając I, II, III nagrodę rzeczową oraz wyróżnienia w każdej z kategorii kulinarnych i rękodzielniczych. Komisja nagrodziła również uczestników w kategorii najlepiej udekorowany stół. Sponsorem nagród było Stowarzyszenie LGD „Wrota Wielkopolski”. Patronat honorowy nad VI Festiwalem Produktu Lokalnego objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego. W Ustroniu zostały również rozstrzygnięte następujące konkursy: „Aktywna wieś” oraz konkurs fotograficzny pt. „Dziedzictwo południowej wielkopolski” realizowany w ramach Projektu Współpracy.

VI Festiwalu przebiegł w bardzo przyjaznej atmosferze i wymarzonej na imprezę plenerową pogodzie. Stowarzyszenie LGD „Wrota Wielkopolski” już po raz szósty miało przyjemność gościć wyśmienite towarzystwo oraz rzesze miłośników kuchni tradycyjnej i lokalnej.

Relacja

Poniżej prezentujemy wyniki konkursów:

WYNIKI KONKURSU KULINARNEGO

KATEGORIA I – ZUPA BĄDŹ PRZYSTAWKA

1. KGW Baranów – Krystyna Paprocka, Gmina Baranów – Zupa z dyni

2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie, Gmina Kępno – Pasztet ze śliwkami

3. Katarzyna Szolc, Gmina Trzcinica – Serek wędzony

Wyróżnienie: Małgorzata Podeszwa, Gmina Mokrsko – Patison w zalewie słodko - kwaśnej

KATEGORIA II – DANIE GŁÓWNE

1. Rafał Nawrot, Gmina Łęka Opatowska – Duszona pręga

2. Marian Pacyna, Gmina Łęka Opatowska – Schab surowy ze świni złotnickiej

3. Wanda Wróbel, Gmina Łęka Opatowska – Parowane kluski i sos jagodowy

Wyróżnienie: Koło Emerytów i Rencistów w Baranowie– Halina Szczepaniak, Gmina Baranów – Zapiekanka ziemniaczana

Wyróżnienie: Lucyna Mierzchała, Gmina Rychtal – Pieczeń warzywna

KATEGORIA III – PIECZYWO, CIASTA I DESERY

1. Cecylia Sikora, Gmina Kępno – Mus dyniowo - malinowy

2. Krystyna Gruszka, Gmina Baranów – Miód z mleczu

3. Irena Perlitius, Gmina Trzcinica – Ciasteczka orzechowe

Wyróżnienie: KGW Olszowa, Gmina Kępno – Ciasto śmietanowo - malinowe

KATEGORIA IV – NAPOJE REGIONALNE

1. Barbara Gabryś, Gmina Kępno – Napój gazowany z kwiatów czarnego bzu

2. Stowarzyszenie Gospodyń „Wójcin nad Prosną”, Gmina Łubnice – Napój miętowo – cytrynowo - miodowy

3. Grażyna Kruszelnicka, Gmina Perzów – Sok „Czarny bez”

Jury przyznało dodatkowe wyróżnienie dla:
Patrycji Stramowskiej, Gmina Łęka Opatowska za powidła śliwkowe z miodem i orzechami,

Agnieszki Hadryś, Gmina Łęka Opatowska za buraczki czerwone,

Cecylii Sikora, Gmina Kępno za półgęski wędzone

Rzeźnictwo – Wędliniarstwo Firma Maryniak, Gmina Rychtal za śniadanie wielkopolskie,

nagrody ufundowane przez AVON.

WYNIKI KONKURSU NA NAJLEPSZE RĘKODZIEŁO

1. Joanna Kurczewska, Gmina Kępno – papieroplastyka „Kartka z motylem”

2. Małgorzata Grzeszkowiak, Gmina Kępno – Haftowana biżuteria

3. Mirosława Smiatacz, Gmina Trzcinica – Snutka wielkopolska – komplet serwetek

Wyróżnienie: Magdalena Wieczorek, Gmina Kępno – Obraz wykonany haftem – „Klucz do serca”

Wyróżnienie: Marzena Nowak, Gmina Kępno – decoupage na materiałach naturalnych

Wyróżnienie: Jaromir Talar, Gmina Trzcinica – Oryginalne wizytówki z wosku

WYNIKI KONKURSU NA NAJŁADNIEJ UDEKOROWANY STÓŁ:

WYRÓŻNIENIE: Renata Mikołajczyk, Gmina Trzcinica

WYRÓŻNIENIE: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie, Gmina Kępno

WYRÓŻNIENIE: Trzebień, Gmina Łęka Opatowska

 

Ta strona używa plików COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć sie więcej o plikach cookies przeczytaj politykę prywatności.

EU Cookie Directive Module Information