V Festiwal Produktu Lokalnego Drukuj
poniedziałek, 23 września 2013 14:55

Wczoraj, tj. 22 września w Dworku w Ustroniu koło Opatowa odbył się już po raz piąty Festiwal Produktu Lokalnego. Przedsięwzięcie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Funkcjonowanie lokalnej grupy działania nabywanie umiejętności i aktywizacja osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Organizatorem jak co roku było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Wrota Wielkopolski”. Na Festiwalu nie zabrakło samorządowców – wśród nich senator Andżeliki Możdżanowskiej, członka Zarządu Województwa Wielkopolskiego Tomasza Bugajskiego, radnego sejmiku – Andrzeja Mrozińskiego oraz włodarzy powiatu kępińskiego. Wzorem ubiegłych lat Festiwal obejmował: konkurs kulinarny, konkurs rękodzieła, pokaz kulinarny na żywo, występy chórów oraz konkurs robienia makaronu dla włodarzy gmin powiatu kępińskiego. Dodatkową atrakcją były pokazy rękodzielnicze dla zainteresowanych. Uczestnicy mogli sprawdzić się w wyrobie ceramiki, florystyce,  kowalstwie oraz  wyrabianiu witraży, kolczyków, obrazków.

img_1740.jpg img_1741.jpg img_1743.jpg

img_1745.jpg img_1746.jpg img_1747.jpg

img_1748.jpg img_1749.jpg img_1750.jpg

img_1751.jpg img_1752.jpg img_1753.jpg

img_1755.jpg img_1756.jpg img_1757.jpg

img_1758.jpg img_1759.jpg img_1760.jpg

img_1761.jpg img_1762.jpg img_1763.jpg

img_1764.jpg img_1766.jpg img_1767.jpg

img_1769.jpg img_1770.jpg img_1771.jpg

img_1772.jpg img_1774.jpg img_1775.jpg

img_1776.jpg img_1777.jpg img_1778.jpg

img_1779.jpg img_1780.jpg img_1781.jpg

img_1782.jpg img_1783.jpg img_1789.jpg

img_1791.jpg img_1792.jpg img_1793.jpg

img_1795.jpg img_1796.jpg img_1798.jpg

img_1803.jpg img_1804.jpg img_1807.jpg

img_1808.jpg img_1809.jpg img_1811.jpg

img_1812.jpg img_1814.jpg img_1816.jpg

img_1817.jpg img_1819.jpg img_1820.jpg

img_1822.jpg img_1823.jpg img_1827.jpg

img_1828.jpg img_1829.jpg img_1831.jpg

img_1832.jpg img_1835.jpg img_1838.jpg

img_1839.jpg img_1842.jpg img_1844.jpg

img_1845.jpg img_1846.jpg img_1849.jpg

img_1850.jpg img_1851.jpg img_1855.jpg

img_1856.jpg img_1857.jpg img_1858.jpg

img_1859.jpg img_1862.jpg img_1866.jpg

img_1867.jpg img_1868.jpg img_1871.jpg

img_1872.jpg img_1873.jpg img_1874.jpg

img_1876.jpg img_1879.jpg img_1880.jpg

img_1881.jpg img_1883.jpg img_1884.jpg

img_1886.jpg img_1887.jpg img_1888.jpg

img_1891.jpg img_1892.jpg img_1894.jpg

img_1896.jpg img_1897.jpg img_1899.jpg

img_1900.jpg img_1902.jpg img_1904.jpg

img_1906.jpg img_1907.jpg img_1908.jpg

img_1910.jpg img_1911.jpg

 

W tym roku do konkursu kulinarnego zgłoszono 113 potraw w czterech kategoriach, natomiast do konkursu rękodzielników 48 rękodzieł. Wśród uczestników znalazły się Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu kępińskiego i wieruszowskiego, uczniowie ze Szkoły Ponadgimnazjalnej nr 1 w Kępnie oraz osoby indywidualne.

Praca Jury w składzie  Jan Babczyszyn – Prezes Polskiej Akademii Smaku- Przewodniczący Kapituły Konkursowej, Hieronim Błażejak – Wiceprezes Polskiej Akademii Smaku, Mistrz Polski Nalewek, Teresa Palacz- Narodowy Instytut Dziedzictwa z Poznania, Dagmara Quiskova –  Dyrektor Biura Lokalnej Grupy Działania MAS Hlucinsko z Republiki Czeskiej, Krystyna Sikora- Prezes Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania, Monika Kucia – autorka, recenzentka kulinarna, degustatorka, nominowana do ogólnopolskiej nagrody Oskar Kulinarny w kategorii Dziennikarz Kulinarny, członek Polskiej Akademii Smaku, Michał Muskała – uczestnik programu MasterChef, Maciej Barton – Przedstawiciel Polskiej Akademii Smaku, laureat perły kulinarnej Festiwalu Smaku w Poznaniu, rozpoczęła się tuż po godzinie 14.00 i trwała do godziny 16.00.

Podczas pracy komisji czas śpiewem umilały lokalne zespoły ludowe. Na scenie zaprezentowały się: Perzowianie z gminy Perzów, Laskowianie z gminy Trzcinica, Chór Koła Emerytów i Rencistów z Łęki Opatowskiej, Ale Babki z Bralina, Słupianie ze Słupi pod Kępnem oraz występ dzieci pod opieką Pana Antoniego Janaszewskiego.

Występy lokalnych zespołów ludowych na stałe wpisały się w program Festiwalu, podobnie jak Akademia Gotowania na żywo, którą w tegorocznym Festiwalu prowadził Piotr Kucharski -  laureat konkursu Dzień dobry TVN „Gotuj o wszystko”. W lipcu 2011 założył „Studio kulinarne”, gdzie prowadzi warsztaty połączone z degustacją przygotowywanych dań. Pokaz cieszył się ogromnym zainteresowaniem a potraw przygotowanych przez mistrza kuchni można było skosztować.

W konkursie kulinarnym najwięcej potraw zgłoszono w kategorii III –Pieczywo, ciasta i desery a następnie w kategorii: I – Zupa bądź przystawka, IV – Napoje regionalne, najmniej zgłoszeń przypadło w kategorii II – Danie główne. Na stołach znalazło się wiele smakołyków między innymi: żur smażony, krem kukurydziany z imbirem, chleb żytni, ciasto szpinakowe, rogaliki drożdżowe, nalewki z pigwy, aronii, ser smażony z kminkiem, gzik z rzodkiewką, szczypiorkiem i koprem z ziemniakami w mundurkach. Po degustacji potraw można było nacieszyć oko pięknymi rękodziełami, wśród których znalazły się gobeliny tkane ręcznie, orgiami, obrusy serwety, obrazy, biżuteria, metaloplastyka, kartki okolicznościowe.

Praca Jury konkursów zakończyła się około godziny 17.00. Po burzliwych obradach wyłoniono zwycięzców, przyznając I, II, III nagrodę rzeczową oraz wyróżnienia w każdej kategorii. Komisja nagrodziła również uczestników w kategorii najlepiej udekorowany stół. Sponsorem nagród było Stowarzyszenie LGD „Wrota Wielkopolski”. Dodatkowo jedną z nagród ufundowała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Koła oddział w Kępnie. Patronat honorowy nad V Festiwalem Produktu Lokalnego objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego i Polska Izba Produktu Lokalnego.

Podczas Festiwalu panowała przyjazna atmosfera, dzięki wymarzonej pogodzie i wyśmienitemu towarzystwu Dworek w Ustroniu po raz piąty gościł szerokie grono miłośników kuchni tradycyjnej i lokalnej. Festiwal z roku na rok przyciąga coraz więcej członków lokalnych społeczności już nie tylko z powiatu kępińskiego. Zatem do zobaczenia za rok !

 

 

 WYNIKI KONKURSU KULINARNEGO

 

KATEGORIA I – ZUPA BĄDŹ PRZYSTAWKA

1. KGW Domasłów, Gmina Perzów – Żur smażony

2. Kamila Pomionkowska, Gmina Bralin – Zupa – zalewajka babci Heli

3. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie , Gmina Kępno – Zupa pomidorowa zabielana z makaronem

Wyróżnienie: Lidia Hadryś, Gmina Łęka Opatowska – Pikle z musztardą

 

KATEGORIA II – DANIE GŁÓWNE

1. Krystyna Kokot KGW Jankowy, Gmina Baranów – Kaczka po wielkopolsku

2. Sołectwo Brzezie, Gmina Perzów – Pierogi ruskie

3. Beata Federenko, Gmina Bralin - Prażonka

Wyróżnienie: KGW Szklarka Mielęcka, Gmina Kępno – Gulasz wieprzowy z kluskami

 

KATEGORIA III – PIECZYWO, CIASTA I DESERY

1. Regina Skiba, Gmina Kępno – Dżem dyniowy z jabłkiem

2. Jadwiga Łuszczak, Gmina Rychtal - Piernik

3. Barbara Lipińska KGW Mroczeń, Gmina Baranów – Chleb żytni wiejski

Wyróżnienie: Bożena Lemiesz, Gmina Łęka Opatowska – Drożdżówki z serem

 

KATEGORIA IV – NAPOJE REGIONALNE

1. Jadwiga Łuszczak, Gmina Rychtal – Kompot z suszonych owoców

2. Janina Rogowska, Gmina Kępno – Syrop z hyćki

3. Koło Emerytów i Rencistów Baranów, Gmina Baranów – Syrop sosnowy

Wyróżnienie: KGW Słupia p. Bralinem, Gmina Perzów – Nalewka aroniowa

 

Dodatkowe wyróżnienie dla Macieja Gąszczaka, Gmina Łęka Opatowska za Czekoladowe pierogi z serem, nagroda ufundowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Kole oddział Kępno.

 

WYNIKI KONKURSU NA NAJLEPSZE RĘKODZIEŁO

1. Renata Siudy, Gmina Kępno – za całokształt wystawionych prac (jajka ażurowe, kartki okolicznościowe, biżuteria z koralików)

2. Małgorzata Grzeszkowiak, Gmina Kępno – Przybornik hafciarski – fotelik – haft krzyżykowy i wstążeczkowy

3. Anna Lemiesz, Gmina Łęka Opatowska – za całokształt wystawionych prac (uśmiechnięte aniołki, butelkowy decoupage)

Wyróżnienie: Jadwiga Bieńkowska, Gmina Bralin – Gobeliny tkane ręcznie

Wyróżnienie: Aleksandra Jokiel, Gmina Bralin – za całokształt wystawionych prac (Lampy z papierowej wikliny, firanka wełniana i serwetki, anioły i dekoracje z papierowej wikliny, bransoletki zdobione metodą decoupage)

Wyróżnienie: Katarzyna Haziak, Gmina Łęka Opatowska – Rękodzieło szydełkowe – obrusy, serwety, ozdoby okienne, ozdoby choinkowe, szydełkowe sakiewki)

 

WYNIKI KONKURSU NA NAJŁADNIEJ UDEKOROWANY STÓŁ:

WYRÓŻNIENIE: Krystyna Możdżanowska, Gmina Kępno

WYRÓŻNIENIE: KGW Donaborów, Gmina Baranów

WYRÓŻNIENIE: Stowarzyszenie Brzozowa Osada

 

 

Ta strona używa plików COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć sie więcej o plikach cookies przeczytaj politykę prywatności.

EU Cookie Directive Module Information