Udział powiatu kępińskiego w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”w Poznaniu. |
![]() |
czwartek, 22 sierpnia 2013 10:00 |
W dniu 16 sierpnia 2013 roku grupa 20 osób z powiatu kępińskiego wyjechała do Poznania z produktami na konkurs na najlepszy produkt żywnościowy. Ogółem z całego województwa było 66 produktów, w tym z naszego powiatu kępińskiego -18 produktów- w tym:
Komisja Konkursowa oceniająca produkty liczyła 7 osób z różnych instytucji. Najwyżej oceniane były produkty związane z naszym wielkopolskim regionem, wytwarzane dawnymi tradycyjnymi metodami o niepowtarzalnych walorach smakowych. Duże znaczenie w ocenie miało też ekologiczne wytwarzanie trafiające do szerokiego grona odbiorców.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nagrody i wyróżnienia zdobyło tylko 11 produktów z różnych kategorii. Z naszego powiatu kępińskiego nagrodzony został : "Miód wielokwiatowy- akacjowo-lipowy z Mielęckich łąk przyleśnych" z pasieki Andrzeja Tomczyka ze Szklarki Mielęckiej, a wyróżnienie zdobył „Chleb wiejski żytni" Pani Barbary Lipińskiej z Mroczenia. Na poznańskim Rynku odbył się też konkurs gastronomiczny na najlepsze danie w którym startowały restauracje, gospodarstwa agroturystyczne itp. Dziękujemy wszystkim osobom z naszego powiatu, które się zaangażowały, przygotowały i zaprezentowały produkty w konkursie. Mamy nadzieję, że nasze Panie z Kół Gospodyń Wiejskich i inne osoby nas nie zawiodą i przygotują liczne produkty regionalne i tradycyjne na V Festiwal Produktu Lokalnego w niedzielę 22 września 2013r. w Ustroniu koło Opatowa w powiecie kępińskim. Warto również zaprezentować oprócz produktów żywnościowych- wyroby rękodzielnicze lokalnych wytwórców, aby zachować kulinarne i kulturowe dziedzictwo Południowej Wielkopolski. M. Pieczara, U. Oleś, E. Pazek – WODR Poznań.
|