Warsztaty rozpoczęte - realizacja projektu współpracy "Dziedzictwo Południowej Wielkopolski" Drukuj
środa, 03 września 2014 10:46

2 września 2014r. w ramach realizacji przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Wrota Wielkopolski oraz Stowarzyszenie Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania projektu współpracy „Dziedzictwo Południowej Wielkopolski” rozpoczął się cykl warsztatów kuchni regionalnej, warsztatów wędliniarskich, warsztatów serowarskich oraz warsztatów rękodzieła. Pierwsze z warsztatów kuchni regionalnej na terenie LGD Wrota Wielkopolski odbyły się w gminie Łęka Opatowska w budynku starej szkoły podstawowej tzw. Rządcówki, wyremontowanej ze środków PROW na lata 2007-2013. Program warsztatów to połączenie zajęć teoretycznych i praktycznych oraz degustacji przygotowanych potraw przez uczestniczki. Warsztaty przeprowadzili wybrani w ramach zapytania ofertowego kucharze z firmy Folwark Ustronie: Maciej Barton oraz Paweł Powroźnik.

img_2420.jpg img_2421.jpg img_2425.jpg

img_2426.jpg img_2427.jpg img_2429.jpg

img_2434.jpg img_2435.jpg img_2438.jpg

img_2448.jpg img_2449.jpg

Panowie przeprowadzili warsztaty i pokaz przygotowania staropolskiej polewki, pyry z gzikiem, torcika wielkopolskiego, jajka faszerowanego, karkówki w marynacie, schabu w orzechówce, filetu w buraczkach, golonki w torciku, przekąski ze śledzika ze śliwką wędzoną, pęczaku z serem smażonym. Uczestniczki warsztatów zanotowały tajniki przygotowywania wszystkich potraw. Przygotowane w ramach warsztatów potrawy były ze smakiem degustowane.

 

Ta strona używa plików COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć sie więcej o plikach cookies przeczytaj politykę prywatności.

EU Cookie Directive Module Information