VIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku Drukuj
poniedziałek, 18 sierpnia 2014 10:15

W dniach od 14 do 17 sierpnia 2014 roku Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Wrota Wielkopolski” wraz ze Stowarzyszeniem Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania w ramach realizacji Projektu Współpracy pn. „Dziedzictwo Południowej Wielkopolski” wzięło udział w Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu. Festiwal w Poznaniu to już ósma edycja imprezy, która z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów – smakoszy. Festiwal to cztery dni licznych i różnorodnych kulinarnych atrakcji. Wśród licznych wystawców swoje kulinarne i rękodzielnicze umiejętności zaprezentowała liczna grupa osób z terenu działania LGD Wrota Wielkopolski jak i z terenu Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania.

5594.jpg img_5544.jpg img_5552.jpg

img_5558.jpg img_5562.jpg img_5566.jpg

img_5585.jpg img_5597.jpg img_5599.jpg

img_5603.jpg img_5607.jpg img_5608.jpg

img_5610.jpg img_5614.jpg img_5634.jpg

img_5643.jpg img_5646.jpg img_5658.jpg

I tak z terenu powiatu kępińskiego swoje potrawy zaprezentowali: Lucyna Mierzchała i Wiesława Majewska– Buczek, Barbara Lipińska i Małgorzata Stężała- Mroczeń, Irena Hełka i Małgorzata Jurasik- Słupia, Teresa Jerzyk i Danuta Domagała – Grębanin, Grażyna Brząkała i Krystyna Kokot – Jankowy, Halina Kosik i Krystyna Paprocka – Baranów, Longina Biały i Maria Krowicka – Perzów, Jadwiga Piszczałka , Marian Pacyna – Raków, Łucja Błażejewska, Alicja Kucharska, Stefania Wieloch, Janina Kasprzak, Krystyna Pieterwas – Łęka Opatowska, Maria Hadryś – Opatów, Monika Tomczyk i Krzysztof Tomczyk – Słupia, Grzegorz Kupczak – Mroczeń, Przetwórstwo Wędliniarstwo Firma Maryniak, Aleksandra Jokiel i Emilia Wydmuch z papierową wikliną oraz Anna Lemiesz z aniołkami z masy solnej. Na stole znalazły się między innymi takie potrawy jak: strogonoff, konfitury, szynka surowa ze świni złotnickiej, babeczki szpinakowe, rolady drobiowe, baranowskie marcepany, ciasto marchewkowe, pasztety, chleb żytni, kaczka faszerowana. Wśród licznych potraw znalazły się również produktu z lokalnej pasieki, swoje miody zaprezentowali Monika i Krzysztof Tomczyk oraz Grzegorz Kupczak. Dzięki tego typu przedsięwzięciom nasze lokalne specjały często produkowane w domowych zaciszach mają szansę zaistnieć i być docenione przez kulinarnych smakoszy.

 

Ta strona używa plików COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć sie więcej o plikach cookies przeczytaj politykę prywatności.

EU Cookie Directive Module Information