Udział powiatu kępińskiego w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”w Poznaniu. Drukuj
czwartek, 22 sierpnia 2013 10:00

W dniu 16 sierpnia 2013 roku grupa 20 osób z powiatu kępińskiego wyjechała do Poznania z produktami na konkurs na najlepszy produkt żywnościowy. Ogółem z całego województwa było 66 produktów, w tym z naszego powiatu kępińskiego -18 produktów- w tym:

  • 3 produkty i przetwory mięsne i 1 produkt zbożowy z gminy Baranów,

  • 2 produkty mleczne i 1 produkt z przetworów warzywnych z gminy Łęka Opatowska,

  • 1 produkt z kategorii miody z gminy Kępno,

  • 5 produktów z napojów alkoholowych z gminy; Łęka Opatowska, Bralin, Kępno,

  • 1 produkt z napojów bezalkoholowych z gminy Kępno,

  • 4 produkty z wyrobów cukierniczych z gminy Baranów, Kępno i Łęka Opatowska.

Komisja Konkursowa oceniająca produkty liczyła 7 osób z różnych instytucji. Najwyżej oceniane były produkty związane z naszym wielkopolskim regionem, wytwarzane dawnymi tradycyjnymi metodami o niepowtarzalnych walorach smakowych. Duże znaczenie w ocenie miało też ekologiczne wytwarzanie trafiające do szerokiego grona odbiorców.

1_n.k.dz.2013.jpg 2_n.k.dz.2013.jpg 3_n.k.dz.2013.jpg

4_n.k.dz.2013.jpg 5_n.k.dz.2013.jpg IMG_1393.jpg

IMG_1397.jpg x_chleb_wyrnienie_2013.jpg

Nagrody i wyróżnienia zdobyło tylko 11 produktów z różnych kategorii. Z naszego powiatu kępińskiego nagrodzony został : "Miód wielokwiatowy- akacjowo-lipowy z Mielęckich łąk przyleśnych" z pasieki Andrzeja Tomczyka ze Szklarki Mielęckiej, a wyróżnienie zdobył „Chleb wiejski żytni" Pani Barbary Lipińskiej z Mroczenia.

Na poznańskim Rynku odbył się też konkurs gastronomiczny na najlepsze danie w którym startowały restauracje, gospodarstwa agroturystyczne itp. Dziękujemy wszystkim osobom z naszego powiatu, które się zaangażowały, przygotowały i zaprezentowały produkty w konkursie. Mamy nadzieję, że nasze Panie z Kół Gospodyń Wiejskich i inne osoby nas nie zawiodą i przygotują liczne produkty regionalne i tradycyjne na V Festiwal Produktu Lokalnego w niedzielę 22 września 2013r. w Ustroniu koło Opatowa w powiecie kępińskim. Warto również zaprezentować oprócz produktów żywnościowych- wyroby rękodzielnicze lokalnych wytwórców, aby zachować kulinarne i kulturowe dziedzictwo Południowej Wielkopolski.

      M. Pieczara, U. Oleś, E. Pazek  –  WODR Poznań.

 

 

Ta strona używa plików COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć sie więcej o plikach cookies przeczytaj politykę prywatności.

EU Cookie Directive Module Information