Spotkanie Czterech Kultur Produktu Tradycyjnego Drukuj
wtorek, 21 maja 2013 10:35

W minioną sobotę w Dworze Ustronie odbyło się Spotkanie Czterech Kultur Produktu Tradycyjnego wraz z rodzinną majówką. Program objął m.in. warsztaty dla mam powracających na rynek pracy po porodzie oraz szkolenie z udzielania pierwszej pomocy i ratownictwa medycznego prowadzone przez Grabowskie Centrum Ratownictwa Medycznego. Podczas imprezy odbyła się  także akcja wspólnego propagowania oraz wspierania transplantologii poprzez kampanię edukacyjną i społeczną "oświadczenie woli w nadziei i ratowania życia innych”.

 

img_1492.jpg img_1500.jpg img_1517.jpg

img_1518.jpg img_1520.jpg img_1522.jpg

img_1525.jpg img_1529.jpg img_1542.jpg

Założeniem sobotniej majówki było również promowanie zdrowego stylu życia, angażowanie się w rozwój przedsiębiorczości lokalnej, integrowanie, wymiana poglądów i spędzanie czasu z najbliższymi. W ramach spotkania czterech kultur wystawiły się kuchnie regionalne: kuchnia opolska, wielkopolska, dolnośląska i łódzka. Na stołach pojawiły się: pierogi, kiszka kartoflana, kiełbasa, żurek, ciasteczka skwarkowe, baby drożdżowe oraz sękacze. Lokalne Grupy Działania wzięły udział w konkursie na Stół Tradycyjny. I miejsce przyznano LGD z Krotoszyna - Okno Południowej Wielkopolski, na II miejscu znalazła się Ostrzeszowska LGD a na III LGD Dobra Widawa. LGD Stobrawski Zielony Szlak oraz LGD Wrota Wielkopolski otrzymały wyróżnienia. Zakończeniem rodzinnej majówki był biesiadny koncert w wykonaniu zespołu znanego wszystkim fanom śląskich szlagierów - Karpowicz Family.

 

Ta strona używa plików COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć sie więcej o plikach cookies przeczytaj politykę prywatności.

EU Cookie Directive Module Information